CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

I Love Flowers

I Love Flowers

Monday, November 22, 2010

♥ Tips Kekal Segar Sepanjang Hari ♥


after ETR presentation:)


Anda mengalami masalah mengantuk di waktu pagi?
Rasulullah s.a.w. tidak tidur selepas menunaikan solat subuh kerana Allah s.w.t. memberkati umat ini yang berpagi-pagi, seperti satu hadith yang berbunyi:
"Ya Allah, berkatilah umatku yang berpagi-pagi"
Untuk itu, para fuqaha' memakruhkan tidur selepas solat subuh. Disebutkan ulama bahawa tidur selepas solat Subuh adalah makruh, dikecualikan dari kemakruhan ini adalah mereka yang berjaga malam uuntuk qiyam dan sebagainya.
Ada tips yang boleh diamalkan jika kita mahu kekal berjaga pada waktu pagi. Tips ini saya dapat dari ayah sahabat saya. Mari kita amlkan 5S ini :
01.Subuh
Jangan tinggal solat Subuh bagi yang boleh melaksanakannya. Dan lebih elok, sambung dengan bacaan Ma'thurat atau al-Quran.
02.Senaman
Buatlah senaman yang ringan dalam rumah, kalau rajin, berjoging di luar rumah. Jalan kaki juga dikira senaman.
03.Sembang
Rupanya borak-borak pun boleh hilangkan mengantuk. Selalu juga buat kalau ada sahabat yang turut tidak tidur lepas subuh. Tapi jangan sembang benda- benda yang lagha; nanti pagi-pagi sudah kumpul dosa. Nauzubillah.
04.Sapu rumah
Betul, kalau tidak percaya, cubalah. Ini juga salah satu senaman.
05.Selesai atau Sempurna
Pastikan semua yang kita buat tu semuanya selesai. Yela, nak hilangkan mengantuk, kita pun pergi la cari penyapu nak sapu rumah, tapi tidak sampai 3 minit, kita sudah masuk tidur balik sebab tak tahan mengantuk sangat.
Kesimpulannya, tips 5S ini perlulah dilaksanakan dengan sempurna supaya ia betul- betul berkesan.
Dan bagi saya, ada dua S yang saya buat untuk hilangkan mengantuk dan tidak tidur lepas subuh.
Pertama, saya mandi , bila tubuh dah segar secara tak langsung, saya rasa semangat, tidak banyak pun sikit.
Kedua, study atau siapkan kerja yang tidak siap. Masa ni la saya ambil peluang selesaikan tugasan yang pensyarah bagi sebab malam selalunya saya tidur awal.
Ok, selamat beramal dan jika ingin wajah berseri ataupun awet muda, jangan amal tidur lepas Subuh yea:)

p/s :marilaa kite try beramai2 yea..hehe~!

6 comments:

Prince Halilintar said...

time weekdays xde masalah bgn pagi sbb keje..tapi klu weekend kuat godaannya..sbb pas subuh je mesti rase ngantuk..tapi prince suke gi jogging balik jogging baru sambung tido..hehe

safirah ahsanuddin said...

haha..same laa..weekend mmg susah laa..haha..ok laa tu prince after jogging br tido..at least bkn pas subuh..hehe..~!

Atira Aidil said...

Really! Awesome! I will try this, kak.. :) btw, kalau time 'cuti' pon kena bangun subuh gak?

safirah ahsanuddin said...

haha..cuti tu bgn subuh..tp probability utk tido blik tu o.99..haha~!

izzatul atiqah azhar said...

prince : yeke ?? yeke ?? hehe ..

fira : nak ikut tips fira (* . *)

safirah ahsanuddin said...

k.izzatul: yeah..ade pyokong..haha..

prince:haha..oops..kantoi disitu..hehe~!