CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

I Love Flowers

I Love Flowers

Friday, September 07, 2012

Allah Lebih Sayangkan HambaNya

Assalamualaikum semua, apa khabar semua?? dah lama fira tak update blog..bz lah katakan..hehe..orang lain sibuk bercuti..tp fira amik short semester..Alhamdulillah..I'm done with my examination..sedar tak sedar this coming Monday dah start new semester macam biasa..lagi lah bz kan..mesti tak sempat nk update blog lg..sebulan sekali pon jadi lah..hehe..

Gambar kat atas ni batch fira di TKC..144 semuanya..as one batch kami semua memang rapat..mana tak rapatnya..since form 1 nangis sama2 ketawa sama2 buat kerja sama-sama, belajar sama-sama..semuanya sama-sama..Kami semua diibaratkan seperti satu keluarga..secara jujurnya, fira tak pernah jumpa sisters macam my batch mates..i really love them sooo much!! bila sorang sedih semua akan berkongsi kat page kitorg..bila sorang kawen dari Sabah Sarawak semua akan turun..itulah BATCH SPIRIT yg tak akan hilang even semua orang dah ada family masing2 pon..hehe..

From left: Arine, Arwah Adzreen, Nazi, Mirrelle and Me

On 3rd September, satu berita sedih melibatkan batch kami, iaitu Adzreen bt Dimyati..On that time fira kat surau tengah tunggu nk solat Zohor dan menduduki exam intersesi.. tiba2 dapat BBM daripada batchmates Adzreen dah passed away sebab accident di Moscow..On that time terus terduduk n tak berkata apa-apa..tak mampu nak tersenyum lagi..rasa sangat sedih..sebab one of our sisters already left us..air mata mula bertakung tp masih berjaya control sebab nak masuk exam..masa tu dah macam2 fikir macam mana kembar dia nnt?? macam mana Adzwin nnt??Adzwin adik kembar arwah Adzreen.. Lepas keluar exam baru lah on handphone balik..dah ramai orang post pasal accident yg melibatkan Adzreen dan rakan2nya otw balik ke universiti diorg dari airport Moscow..After few hours try untuk terima kenyataan..ALHAMDULILLAH..dah boleh terima Adzreen bt Dimyati dah pergi tinggalkan kami semua..da last time i met her masa bulan puasa last year..Arwah Adzreen seorang yang baik sangat..dia seorang yg pendiam..fira selalu jugak lah kena tarik tudung ngan dia..hehee..tu lah memori dengan adzreen..Adzreen satu house dengan fira..BLUE house..

Alhamdulillah, kawan2 cakap Adzwin dah ok..be strong Adzwin..I love her, we love her, Allah loves her more..Every soul will taste death. And We test you with evil and with good as trial; and to Us you will be returned. [Al-Anbiya’:35]..DARIPADA ALLAH KITA DATANG KEPADA ALLAH JUGA KITA KEMBALI..

The next day pulak dikejutkan dengan pemergian Adik Ummi Amira bt Zulkafli..Ummi pon my beloved batch mates jugak di TKC..Adik Ummi meninggal sebab accident..Ya ALLAH semoga Adzwin dan Ummi Amira sekeluarga tabah menerima dugaan dari ALLAH.. Org2 baik ni Allah sayang..sbb tu Dia panggil balik cepat..kita pun sayang dia tp apalah sangat kasih sayang kita nk dibanding dgn kasih sayang Allah yg Maha Agung..jgnlah sedih dgn pemergian arwah..sbb dia pasti gembira kembali kpd Pencipta dia, Pencipta kita semua..kita pun bakal menyusul..just a matter of time..

InsyaALLAH according to adik arwah, Jenazah Adzreen & Hanisah akan sampai di Malaysia malam ni or pagi esok Sabtu,2pagi..Semoga dipermudahkan segalanya Ya ALLAH..fira masih di Penang, insyaALLAH dah balik Shah Alam nnt nak pergi visit Adzwin dan family..insyaALLAH..Marilah kita sama sedekahkan AL-FATIHAH buat arwah Adzreen bt Dimyati, Hanisah Muhd Shah dan jugak adik Ummi Amira, Zubair Irwann Zulkafli..semoga mereka semua ditempatkan dalam kalangan orang yg beriman..Amin..

Wednesday, August 15, 2012

Maafkan Kesalahan Orang Lain



Assalamualaikum semua!!Dah lama tak update blog..hehe..banyak perkara sedih suka duka manis pahit jadi..tapi takpe la..sebagai hamba Allah mesti selalu di uji..hee..sabar dan redha..

Hidup terlalu singkat untuk membenci.. Mengapa sukar untuk memberi maaf apabila hati sudah terguris?? Jeng jeng..ada maksud tersirat disebalik tu..heee..Mengapa tidak mahu melupakan apabila disakiti?Mengapa tidak tenang dan sering berdendam apabila dihina dan diumpat? andainya kita tidak mampu memaafkan kesalahan orang lain beerti kita belum mempunyai hati yang benar-benar bersih, kita belum menjadi seorang yang rendah hati dan pemaaf..Lunakkan hati dengan renungan ini:

Bila sukar memaafkan kesalahan orang lain bermakna kita ada sifat ego dan sombong yang dimurkai oleh Allah.. Siapakah kita yang mahu merasakan diri sebagai ‘tuan’dan mahu orang lain sentiasa berbuat baik terhadap kita..Bila ada orang membuat kesilapan,siapakah kita untuk marah,berdendam dan berharap dia akan menerima balasan dari perbuatannya..

Setiap orang ada kelemahannya dan kekurangannya,termasuk diri kita..kalau hari ini orang bersalah dengan kita,tidak mustahil suatu hari nanti kita pula tersalah dengan orang.Apakah kita jamin yang kita tidak akan dapat membuat salah atau silap?kalau kita mahu memaafkan kesalahan kita ,pasti orang lain mengharapkan kemaafan diri kita..


 

Ingatlah bahawa semua yang terjadi ini hakikatnya adalah dari ALLAH jua..Segala kelemahan dan kesalahan manusia terhadap kita adalah ujian dari ALLAH..Dia mahu melihat apakah kita dapat menerimanya dengan sebaik-baiknya..Bila kita tetap marah dan tidak mahu memaafkan kesalan orang lain pada kita ertinya kita marah pada ALLAH.. Umpamanya  kita berkata “ALLAH,tidak patut Kau buat aku begini”..


 

Bila orang bersalah dengan kita selidikilah apakah dosa kita lakukan sehingga ALLAH takdirkan begitu terhadap kita.Bila sedar akan kesilapan dan dosa kita sama ada terhadap
manusia atau kecuaian kita pada ALLAH,nanti akan datang rasa ‘memang patut dihukum’ dan orang yang melakukan kesilapan terhadap kita hanyalah sebagai perantaraan sahaja..

Bila sedar bahawa segala kejahatan manusia terhadap kita merupakan hukum dari ALLAH,seharusnya kita bersyukur kerana dihukum didunia ini..Itu juga tanda ALLAH memberi perhatian kepada kita dan mahu mengampunkan dosa-dosa kita di dunia ini agar terlepas hukuman yang lebih dasyat di akhirat..Sepatutnya ini mengembirakan kita sehingga mampu untuk kita memaafkan orang yang bersalah.

Seandainya kita tidak mahu memaafkan kesilapan orang lain,kita tidak untung apa-apa..Apalagi kalau berdendam atau bertindak balas dan berkasar terhadapnya jadi kita juga akan terjerumus dalam dosa dan mendapat kebencian dari ALLAH S.W.T.


Memberi kemaafan adalah sukar sekiranya kita belum ada sifat kehambaan,yang melihat segala yang berlaku adalah di bawah pentadbiran ALLAH yang Maha Mengetahui..Kita akan takut untuk marah dan berdendam dengan manusia hanya dengan ujian yang menimpa ,kerana bimbang kalau-kalau ujian itu merupakan petanda ALLAH sedang murka terhadap dosa-dosa kita..


RASULULLAH S.A.W. BERSABDA:

“SEBAIK-BAIK MANUSIA ADALAH ORANG YANG LAMBAT MARAHNYA DAN SEGERA PULA REDA APABILA SUDAH MARAH DAN SEJAHAT-JAHAT MANUSIA ADALAH ORANG YANG LEKAS MARAHNYA DAN LAMBAT PULA REDA MARAHNYA ITU”


Lastly 

"SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA 
MAAF ZAHIR DAN BATIN " 



P/S : Already forgave u..tapi tak mungkin dpt terima balik dah..semoga sentiasa dibawah lindungan Allah:)
 

Friday, July 13, 2012

Alhamdulillah!


Assalamualaikum hunny bunny, ALHAMDULILLAH dah habis exam! rasa lega untuk sementara waktu..hee..i'm doing all my job..so sekarang hanya mampu berserah 100% kepada ALLAH..atas semua ketentuan ALLAH apa pun akan terjadi:)..

Fira balik Penang Ahad ni..doakan semoga perjalanan pulang fira ke pangkuan keluarga selamat k..tak tau kenapa rasa lain macam je..hee..pelik je rasa..tak sabar nk jumpa mak n adik2..i miss them soooo much!! tapi before balik fira ada nak jumpa someone..tapi orang tu tak nk jumpa fira..maybe dia dah benci sangat kat fira..ape pon fira doakan that sumone happy dan sentiasa dirahmati ALLAH..:) Fira sentiasa doakan yg terbaik untuk dia..heee..

Lastly, Oh ALLAH please take care of my family if YOU asked me to meet YOU early..eh kenapa lah fira merepek bukan2..tapi tak tau kenapa this few days rasa semacam je..hee..or maybe this is the last time i'm wrote in this blog..heeee..apa pon semoga ALLAH lindungi family fira..i love my family lebih dr sayang diri sendiri..heee..only GOD knows!..Last word Happy Holiday kawan2:) Take care and Assalamualaikum! Semoga kehidupan sentiasa di bawah lindungan ALLAH:)

Saturday, June 23, 2012




Assalamualaikum hunny bunny deep dum in my heart..memandangkan dah nk exam ni..hopefully Allah bagi ketenangan dalam menempuhi semua masalah  dan dugaan yg ada..Allah will always be my best friend..forever and ever:) Doakan sama2 fira dan kawan2 lain boleh jawab exam dgn tenang yea..:)



 
" Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insyaallah x3
Insya Allah we’ll find the way "

Saturday, June 02, 2012

2 3 D.A.Y.S

JADUAL EXAM





Assalamualaikum semua, sempat lagi nak berblogging..hehe..tak lama juz 5 minutes jeee..hee..Sedar tak sedar lagi 23 days nak exam..cuak gila..semester ni rasa sangat cuak sebab semua subjek tak confident nak jawab..susah oooo sem ni..oops silap..tak boleh cakap SUSAH..kena cakap MENCABAR je..apa2 pon semua orang tolong doakan yea..insyaALLAH i will try my best! 




Yang penting niat nak belajar bukan sebab nak dapat A semata-mata..niatlah kerana Allah..sebab bila kita dah usaha tp belum berjaya, Allah akan sediakan yang lebih baik untuk kita..heee..tak gitu?? 



Doa Supaya Mudah Faham dan Mudah Hafal




“Ya Allah! Kurniakanlah kami fahaman para nabi dan hafalan para rasul serta mendapat ilham para malaikat yang hampir denganMu juga kurniakanlah kami kesihatan wahai Yang Amat Mengasihani.”



Akhir kata, sama2 lah kita berdoa supaya berjaya dunia dan akhirat..hehe..AMIN..chaiyok..banyak lagi masa nak belajar..jangan putus asa..berjuang sampai ke titisan darah yang terakhir a.k.a sampai masuk dewan exam..hehe..


Saturday, May 19, 2012

To My Beloved Ayah :)

Dear Ayah,

Assalamualaikum ayah ! How's life in the after life? It must be grand for someone so special like u..How's life here on earth u asked?? Oh,nothing unusual..Bloody wars,cheatings, corruption and everything that belongs to that category..I'm glad you're not here to witness all of these anymore.

Remember that time when u told me, ' Take good care of my adek2..,Okay?? 'Don't worry ayah. Mum, Firah and Safwan will take care of my adek2..and we hope they will grow up to be just like u. Not a tad different..Ayah dear,how I wish I can be there with u..to fullfill your every request,to make sure you're ok..How I long to call u every single night to ask u if u wanted to eat dinner at home. Now our family dinner is not as merry as it used to be. Those were the happy days. Ayah, I want u to know that we still lead our lives as if you are still here. Your picture are still in the house now more than ever. Nobody can imagine the pain our family faced to lose someone so important, so full of life and so suddenly. The last four years we spent together was such a blast. Sadly, nobody knew it would be our last. Wutever it is , God picked the best place and timing for you to go.. Lucky guy u are..

Anyway,did u receive the prayers we sent to you through God?? We hope u enjoyed it. Well, ayah dear, I have to stop now, otherwise this letter would go on forever and I cannot afford to shed any more tears.. Don't forget us when you are with the beautiful angels up above because we surely will not forget you..We miss you soo damn much :((


If I die tonight,
You know it will be alright,
Just smile for me,
Reminise the fond memories..


LOVE, HUGS, KISSES, AND PRAYERS TOO,

Your Daughter, Safirah..

Wednesday, May 16, 2012

♥ Random ♥

Bestnya dapat pergi tempat macam ni..TENANG!


Assalamualaikum semua, dah lama sungguh tak berblog ni ha..hee..almost 3 month..sebelum masuk sem baru lagi rasanya..hee..tiba2 hari ni rasa nk menaip plak kan..hee..

Apa khabar korang semua?? hopefully sentiasa sihat dan berada dlm lindunganNya..Amin..Memandangkan  dah lama tak update blog, banyak benda dah happen this few months..ada sedih gembira ceria kelat pahit masin..semua ada..heee..tapi fira percaya ini semua takdir ALLAH..ALLAH memang dah aturkan perjalanan hidup kita..even kita jatuh tangga pon sebenarnya itu semua takdir Allah..apatah lagi bila cakap soal jodoh pertemuan..(eh eh tetiba plak kan cakap pasal jodoh..)..apa pun yang berlaku i'm still happy macam dulu..sebab saya hanya hilang orang yang diciptakan oleh Pencipta..masih bersyukur..

Bak kata one of my friend, mungkin seseorang tu datang dalam hidup kita untuk singgah buat sementara waktu supaya kita boleh berubah kepada yang lebih baik..bila difikir balik..mungkin betul jugak..mungkin ada yang terbaik Allah dah takdirkan untuk kita..tak gitu?? eh..apsal laa tetiba cakap pasal jodoh plak ni kan..hee..abaikan..abaikan..sekarang fira hanya berserah pada Allah sepenuhnya siapa yang bakal menjadi imam saya kelak..sama2 lah kita berdoa yea..heee..

Alright, next topic..haha..pasal study plak..haiyo..sedar tak sedar sekarang ni dah week 10 dah..amat dan akan menjadi teramat bz laa pasni..mungkin juga akan tak tido malam lagi..haha..actually it's normal..coz semua orang ada cara study yang berbeza..bagi orang yg pandai dan genus mungkin dia tak perlukan masa yang lama untuk revise..tapi bagi pelajar yang kurang pandai macam fira ni memerlukan masa yang lama berada di meja study..heee..i need to put more effort..!! Chaiyok fira..!! KEJAR CITA2 DULU BARU CINTA..eh tetiba tercakap pasal cinta lagi..hee..nampak sangat frust gila kan?? haha..actually memang rasa terkilan n kecewa n sedih sangat..sebab takda angin takda ribut jadi macam ni..ocay! jangan cakap pasal cinta lagi..hahaha..


Next topic??? Hmm..rasanya kena stop dulu laa berbloggong ni..it's study time..tak lama lagi dah nak exam ni..tapi rasa macam kosong jer otak ni..doakan saya yea kawan2..tak tau lah bila boleh berblogging ni..cuba cari masa..tapi macam xde masa je..heee..HAVE A NICE DAY! Take care hunny bunny bunn rotiii..hehe..Assalamualaikum..:)

Saturday, February 18, 2012

♥ Wedding Aliaa & Hakim ♥

Assalamualaikum semua..!! Bangun pagi tengok video akad nikah Alia & Hakim..so rasa bersemangat nak update blog..sangat sweet video diorang..heee..rasa  macam nak kawen jugak..haha..cuba kawan2 tengok montage ni..heee..


Aliaa ni first batchmate Phoenix 0307 yang kawen..sooo excited..Hakim plak first dalam batch Gemilang 0307 yang kawen..PHOENIX0307-TKC and GEMILANG0307-SDAR..heee..diorg ni dari zaman sekolah lagi bercinta..heee..cinta atas train lah katakan..hahaha..Alhamdulillah sampai jugak jodoh diorang..bila turn fira lak ni??haha..
  
Ni pulak pictures masa  wedding with my beloved batch..
Pengantin Aliaa ♥ Hakim
Sphere with Epah :)
Barang hantaran Aliaa kepada Hakim
Sphere with Che Ten..Che Ten pon tak  lama dah ni..heee
Beloved Batch TKCian 0307..sisters forever..♥♥  u guys!!

P/S : Next Phoenix0307 wedding JUGE' pulak..jom konvoi p MELAKA plak..heee

Tuesday, February 14, 2012

♥ Zikir Harian ♥

Assalamualaikum hunny bunny! dah lama tak update blog kan? biasa laa malas dan busy..sekarang tengah cuti so ada laa masa nak berblogging jap..hee..hari ni fira nak share zikir ni..ni zikir harian oleh imam Al-Ghazali..mari lah kita sama2 amalkan yea..insyaALLAH..tak banyak pun sikit..:)


 P/S: Have a wonderful holiday ya! Semoga dirahmati ALLAH selalu:)