CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

I Love Flowers

I Love Flowers

Wednesday, July 03, 2013

Nasi Sudah Jadi Bubur

Assalamualaikum semua..

Dah lama fira tak update blog..amasuk final semester ni memang bz sangat..nak buka blog ni pun jarang..hehe..alhamdulillah dah habis pun paper final exam..semua orang tolong doakan fira berjaya dunia akhirat yea..dan dipermudahkan dalam semua urusan pada masa akan datang.. sedar tak sedar dah habis degree..inshaALLAH..heee..sekejap je masa berlalu kan..pejam celik pejam celik..

Tak lama lagi nak habis belajar dah..mixed feeling orang puteh cakap..hehe..ada sedih ada happy..sedihnya kena tinggal kawan2 dah..nanti semua kawen semua ikut husband sendiri dah..tapi itu memang lumrah kan..setiap pertemuan ada pengakhirannya..tak gitu?? heee..

Sepanjang semester ni banyak benda suka duka yang berlaku..tapi fira ni manusia biasa yang ada banyak kelemahan..selalu je buat salah dengan orang..kadang2 termarah..kadang2 emo..kadang2 rasa nak jerit..kadang2 rasa nak nangis tanpa sebab..itulah perempuan..

Lepas exam mak tanya bila nak cari bakal suami..hehe..soalan cepu mas tu kan..ntah laa..kadang2 tak tau nak cakap macam mana..sebab rasa macam susah nak buka pintu hati lagi..mungkin satu hari nanti Allah akan bagi orang yg boleh bersabar dengan perangai fira..macam yang fira cakap tadi..fira tak perfect..banyak sangat kekurangan..mak ni mesti tak sabar nak dapat menantu laki kan?? hehe..

Kesian mak kan..dah jaga fira dah 23 tahun..kalau kawen cepat dah kurang beban mak nak jaga sorang anak dara mak yang degil ni kan..hehe..mak selalu cakap..bukan senang nak jaga sorang anak perempuan daripada 10 anak lelaki..sebab anak perempuan ni kena jaga betul2..kena jaga maruah dia..kena tegur selalu..mak cakap jugak..bila dah kawen nanti mak nak suruh husband didik bg jadi tak degil..haha..beruntung sangat dapat mak macam MAK..i love you mak..semoga mak terus sihat selalu..

Cakap pasal jodoh ni..semua yang berlaku mesti ada sebabnya kan..lepas dah tak ada boyfriend setahun lebi h yang lepas..ecece..maksudnya dah clash laa dulu tu..hehe..tiba2 ntah macam mana fira boleh tersuka kat sorang ni..tapi nak buat macam mana dah bukan jodoh kot..to be honest, fira memang susah nak suka orang tau..ntah laa..rasa rimas geli menyampah..semua ada lah..haha..tapi dengan sorang ni je fira boleh dengar nasihat dia..boleh terima pendapat dia..kadang2 memang terasa gila dengan dia..tapi selalu okay je bila dia tegur..sebab apa sebab dia ni matang..

And to be honest jugak, suka lah berkawan dengan dia ni sebab dia ni dah banyak sangat bagi nasihat kat fira..nasihat dia selalu nak sama macam arwah ayah cakap..bila first time kenal dia dulu..dia bagi nasihat..dah mula syak dah..and dah mula tertanya2..kenapa semua nasihat dia sama macam AYAH cakap dulu2..and starting tu lah dah mula start suka dia..almost 2 years jugak..tapi mula2 anggap macam abang je..ntah kenapa jadi lain plak..hehehe..tapi bagi fira bila fira kawan dengan dia ni..rasa macam ayah selalu ada bagi nasihat..

Tapi disebabkan salah fira jugak, dia pun dah taknak kawan dengan fira lagi dah..memang rasa sangat sedih sebab rasa dah hilang nasihat macam ayah dulu2 selalu bagi for da second time..walaupun ayah memang dah takde tapi at least ada orang yg boleh bg nasihat macam tu..(oh..tiba2 bergenang plak air mata ni).. nampak sangat fira ni anak ayah..memang rapat sangat ngan ayah..rasa macam baru semalam ayah meninggal..semoga ayah tenang di sana yea..setiap hari fira doakan untuk ayah..fira akan ingat pesan ayah suruh jaga adik2 samapai berjaya..inshaALLAH..since ayah tak ada ni banyak sangat benda jadi..but as KAKAK.. i have to be strong rite..ada orang cakap yg fira ni manja..tp luaran je kot..dalam diorg tak tau..hehe..gila kental macam batu..

Eh tetiba plak sesi luahan perasaan..haha..sudah2 lah tu fira..menyesal pun tak guna dah..hehe..kalau lah boleh undur masa..fira memang akan jaga hati dia baik2..sebab dia kawan yang baik..sedih hilang kawan macam dia..dalam erti kata lain..dah tak dapat dengar nasihat mcm ayah selalu cakap lagi..pape pun..fira memang akan sayang dia tak tau lah sampai bila..hanya Allah yg tau..hehe..eh jiwang plak..tapi fira memnag sangat appreciate dia sangat kot..kenapa lah dia tak pernah tau semua ni..rasa hormat tinggi sangat..tapi sometimes fira kena bersuara jugak..tapi bukan bermaksud fira tak respect dia..susahkan bila message kan..kadang2 kita tak faham intonasi apa yg nak disampaikan..terus salah faham..hehe..takpe lah..macam mana marah pun kat dia at least akan cool down..sebab fira rasa fira dah boleh terima perangai dia seadanya..eh whatever lah fira..bukan boleh ulang masa balik mintak maaf balik ke semua..nasi dah jadi bubur..kalau dapat peluang kawan balik dengan dia of course akan hargai btol dia as kawan..

Okay lah ..nasihat fira pada kawan2 yang lain..hargai lah orang yang sabar dengan perangai kita..sebab bila hilang orang tu dah susah nak dapat orang yang sama lagi..hehe..jangan jadi macam fira ni yang tak tau hargai orang..i feel bad..huhu..

Pape pun semua orang doakan kejayaan fira okay..teruskan berdoa supaya one day kita semua berubah kepada lebih baik..inshaALLAH:)



No comments: